Categories: Άρθρα-Συμβουλές Tags:

H Κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη

Eίναι μία χρόνια ανοσο-εξαρτώμενη φλεγμονή του λεπτού εντέρου, η οποία πυροδοτείται από την έκθεση στη γλουτένη σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Κάποια άτομα με κοιλιοκάκη αντιδρούν επίσης και στη βρώμη. Αναλυτικότερα, παρόλο που η «καθαρή» βρώμη είναι ελεύθερη γλουτένης απαιτεί πολύ αυστηρές συνθήκες επεξεργασίας προκειμένου να αποβάλλει τη μόλυνση από το σιτάρι. Η βρώμη που αναπτύσσεται υπό κανονικές συνθήκες και χρησιμοποιείται σε προϊόντα βρώμης είναι «σπάνια» καθαρή και δεν συγκαταλέγεται στα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να οριστεί ως η βλάβη του λεπτού εντέρου, η οποία χαρακτηρίζεται από:
1. Φλεγμονή του βλενογόννου
2. Ατροφία λαχνών
3. Υπερπλασία κρυπτών
Σε ένα υγιές άτομο, το εντερικό τοίχωμα καλύπτεται με λάχνες και μικρολάχνες, η λειτουργία των οποίων είναι να αυξάνουν την επιφάνεια του εντέρου, για να βοηθούν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Στην περίπτωση της κοιλιοκάκης, ωστόσο, οι λάχνες αυτές μειώνονται σημαντικά και καταστρέφεται ο βλεννογόνος του εντέρου. Εξαιτίας της μείωσης της επιφάνειας, αναστέλλεται η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών όπως πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, με αποτέλεσμα τον υποσιτισμό και τη διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου.
Η κοιλιοκάκη είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική, καθώς συναντάται συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας. Όταν υπάρχει κοιλιοκάκη εντός της οικογένειας, ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 10% να εμφανίσει και κάποιο άλλο μέλος τη νόσο.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης ποικίλουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πιθανότητα ένα άτομο με κοιλιοκάκη να μην εμφανίσει κανένα σύμπτωμα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:
• Διάρροια
• Απώλεια βάρους
• Πρήξιμο της κοιλιάς/κοιλιακό άλγος/εντερικοί πόνοι
• Έμετος
• Διαταραχή της σωματικής ανάπτυξης ή χαμηλό ανάστημα
• Δερματικά εξανθήματα/Ακμή
Άλλα συμπτώματα:
• Αναιμία
• Κόπωση
• Έλλειψη διαύγειας/σύγχυση
• Πόνος σε αρθρώσεις και μύες
• Οστεοπόρωση
• Ωχρές πληγές στο στόμα
• Δερματικά εξανθήματα που περιγράφονται με τον όρο ερπητοειδής δερματίτιδα
• Απώλεια αδαμαντίνης και της λευκότητας των δοντιών
• Διαταραχή στην περίοδο/ Αποβολές
• Ανεξήγητη στειρότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολές
• Περιφερική νευροπάθεια
• Ψυχιατρικές διαταραχές όπως άγχος ή κατάθλιψη

Διάγνωση
Στην περίπτωση που κάποιος διακρίνει συμπτώματα κοιλιοκάκης πρέπει αρχικά να κάνει αιματολογικές εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα, μια ιδιαίτερα αξιόπιστη και αυτοματοποιημένη εξέταση είναι για αντισώματα έναντι τρανσγλουταμινάσης (antitTG) της τάξης IgA. Εξίσου αποτελεσματική, αν και λιγότερο διαδεδομένη εξέταση είναι αυτή για αντισώματα έναντι του ενδομυΐου (ΕΜΑ). Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι θετικά τότε έπεται η εντερική βιοψία. Σε περίπτωση που εντοπιστούν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στην εντερική επένδυση (ατροφία των λαχνών και αύξηση στα ενδοεπιθηλιακά λεμφοκύτταρα),τότε επιβεβαιώνεται η πάθηση.

Θεραπεία-Αντιμετώπιση της νόσου
Η νόσος μπορεί να θεραπευτεί μέσω υιοθέτησης μιας διατροφής από την οποία απουσιάζει παντελώς η γλουτένη. Ωστόσο, η διακοπή της κατανάλωσης τροφίμων με γλουτένη δεν συνεπάγεται την άμεση εξαφάνιση των συμπτωμάτων, καθώς το έντερο έχει ήδη υποστεί βλάβη εξαιτίας της μακροχρόνιας, σε πολλές περιπτώσεις, κατανάλωσης γλουτένης, που έχει προηγηθεί της διάγνωσης. Εντούτοις, έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης από την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα της θεραπείας με τη μέγιστη ανταπόκριση να παρατηρείται στους 3-6 μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στην αγορά διατίθεται πληθώρα προϊόντων (μεταξύ των οποίων ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, ζύμη πίτσας και αλεύρι μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής) κατάλληλων για άτομα με κοιλιοκάκη. Για εύκολη αναγνώριση, τα προϊόντα αυτά φέρουν το σύμβολο ενός διαγραμμένου μίσχου δημητριακών, σήμα που εγγυάται την απουσία γλουτένης.

Πηγή: www.glutenet.org

Share this page:


Αναζήτηση

Κατηγορίες

Πρόσφατα άρθρα