Γλωσσάρι

Μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης (Hb) στο αίμα. Μία από τις συχνότερες αιτίες αναιμίας είναι η έλλειψη σιδήρου, καθώς αυτό το μικροθρεπτικό στοιχείο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης.

Πρόκειται για αυτοαντισώματα που κατευθύνονται έναντι της θυρεοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο θυρεοειδή. Η παρουσία τους υποδεικνύει πιθανή διάγνωση αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας (θυρεοειδίτιδα Hashimoto).

Ένα μόριο πρωτεΐνης ικανό να αντιδράσει ειδικά (γενικά με αμυντική λειτουργία) σε ξένες πρωτεΐνες βακτηριακής, ιικής ή τροφογενούς προέλευσης.

Αντισώματα τάξης A και G που κατευθύνονται έναντι του τμήματος γλιαδίνης της γλουτένης. Είναι συχνά παρόντα στο αίμα των πασχόντων από κοιλιοκάκη στην ενεργή της φάση. Η ειδικότητά τους, ιδιαίτερα της IgG, είναι παρόλα αυτά μικρότερη από αυτή των αντι-tTG και ΕΜΑ.

Αντισώματα τάξης A που κατευθύνονται έναντι ενός συστατικού του ιστού που ονομάζεται ενδομύιο. Γενικώς είναι παρόντα στο αίμα των πασχόντων από κοιλιοκάκη στην ενεργή της φάση.

Αυτά είναι αυτοαντισώματα που κατευθύνονται έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο θυρεοειδή. Η παρουσία τους υποδεικνύει πιθανή διάγνωση αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας (θυρεοειδίτιδα Hashimoto).

Αντισώματα τάξης A που κατευθύνονται έναντι του ενζύμου τρανσγλουταμινάση. Γενικώς είναι παρόντα στο αίμα των πασχόντων από κοιλιοκάκη στην ενεργή της φάση.

Παθολογικές μεταβολές των εντερικών λαχνών, που αδρανοποιούνται χάνοντας το σχήμα τους, και στην περίπτωση της ολικής ατροφίας εξαφανίζονται τελείως.

Ασθένειες στις οποίες μια παθολογική ανοσοαντίδραση κατευθύνεται έναντι των ιστών και/ή των οργάνων του ασθενή (αυτοεπίθεση).

Η αφαίρεση τεμαχίου ιστού με σκοπό τη διεξαγωγή εξετάσεων διαφόρων ειδών, όπως δομική ανάλυση του ιστού σε οπτικό μικροσκόπιο.

Εξέταση στην οποία αξιολογούνται τα κύτταρα του αίματος, δηλαδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.

Ένα τμήμα πρωτεΐνης που υπάρχει στη γλουτένη. Περιέχει πολλά από τα πεπτίδια που είναι τοξικά στην κοιλιοκάκη.

Κλάσμα DNA που αποτελείται από μια ακολουθία νουκλεϊκών οξέων που περιέχει την πληροφορία για τη ρυθμισμένη παραγωγή μιας πρωτεΐνης.

Η γενετική δομή σε μία ή περισσότερες θέσεις σε ένα χρωμόσωμα ενός δεδομένου οργανισμού.

Μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος, γεγονός που προκαλεί ανεπάρκεια στην έκκριση ινσουλίνης και σημαντική αλλαγή στο μεταβολισμό των σακχάρων.

Ελάττωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών που προκαλείται από ανεπάρκεια στις πεπτικές διαδικασίες ή από βλάβη του εντερικού βλεννογόνου.

Κύτταρα που συμμετέχουν στις αντιδράσεις ανοσολογικής άμυνας και υπάρχουν στην επιθήλια επένδυση του εντερικού βλεννογόνου.

Βλάβη του εντερικού βλεννογόνου.

Ο κλάδος της ιατρικής που μελετά τη συχνότητα των ασθενειών και τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με αυτές.

Ένα στρώμα κυττάρων που αποτελεί το όριο που διαχωρίζει το εξωτερικό περιβάλλον (π.χ. τον εντερικό αυλό) από το εσωτερικό. Υπάρχει σε όλα τα όργανα.

Μια ασθένεια της επιδερμίδας που χαρακτηρίζεται από την παρουσία κνησμωδών επιδερμικών αλλοιώσεων σε χαρακτηριστικές θέσεις, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα. Αποτελεί μία από τις πιθανές κλινικές εκφράσεις της κοιλιοκάκης.

Ένζυμα που υπάρχουν στα κύτταρα του ήπατος. Αύξηση στα επίπεδα της τρανσαμινάσης μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία ηπατικής βλάβης.

(FT3 και FT4) που παράγονται από το θυρεοειδή σε απάντηση στην έκκριση θυρεοτροπίνης (TSH) από την υπόφυση.

Μια αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς. Στην προχωρημένη φάση, συχνά συνδέεται με μειωμένη σύνθεση των ορμονών που παράγονται από αυτό τον αδένα (υποθυρεοειδισμός).

Αντισώματα τάξης A (ή ανοσοσφαιρίνες) που υπάρχουν στο αίμα και στις βλεννώδεις εκκρίσεις.

Το βασικό σάκχαρο στο γάλα, που συντίθεται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα γαλακτόζης.

Ανατομικές δομές με σχήμα που ομοιάζει με αυτό των δακτύλων ενός γαντιού, που υπό κανονικές συνθήκες υπάρχουν στον εντερικό βλεννογόνο.

Μια ουσία που προκύπτει από τη μερική πέψη αμύλων.

Μετρήσιμες ουσίες στο αίμα, η παρουσία των οποίων είναι διαγνωστική ένδειξη της πάθησης που εξετάζεται.

Μείωση της οστικής πυκνότητας που προκαλείται από την απώλεια μεταλλικών στοιχείων και πρωτεϊνών στο οστό.

Κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία σε όλα τα κύτταρα ενός επιπλέον χρωμοσώματος (τρισωμία 21). Συνδέεται με την πνευματική καθυστέρηση και άλλες κλινικές εκδηλώσεις, όπως τυπικά χαρακτηριστικά προσώπου, καρδιακά προβλήματα και τον κίνδυνο όγκων.

Μια κατάσταση στις γυναίκες που χαρακτηρίζεται από την απουσία, από όλα τα κύτταρα, ενός από τα δύο χρωμοσώματα Χ (γονότυπος X0 αντί XX). Συνδέεται με την ωοθηκική δυσλειτουργία, το κοντό ανάστημα και τυπικά προσωπικά χαρακτηριστικά.

Γενετική πάθηση που χαρακτηρίζεται από τυπικά χαρακτηριστικά προσώπου, αυξημένη εμφάνιση συγγενούς καρδιοπάθειας και πνευματική καθυστέρηση μεταβλητού βαθμού.

Σύμπλεγμα γονιδίων που βρίσκονται στο χρωμόσωμα 6. Είναι σημαντικό για τη σύνθεση των πρωτεϊνών που έχουν θεμελιώδη ρόλο στην ανοσοαπάντηση.

Ένα ένζυμο που υπάρχει σε πολλούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένου και του εντερικού βλεννογόνου. Παίζει ρόλο στην ενεργοποίηση των πεπτιδίων στη γλουτένη που είναι τοξικά στην κοιλιοκάκη.

Η διακοπή ανάπτυξης ενός ιστού ή οργάνου.

Κατάσταση που προκαλείται από ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και θερμίδων. Χαρακτηρίζεται από απώλεια βάρους λόγω της μείωσης λίπους και μυϊκής μάζας.

Cana Laboratories © 2018 | Designed & Developed by JIT